Lepotna napaka amalgamskih zalivk

zobje_urejeniVedno več se govori o tem, kako so amalgamske zalivke škodljive za naše zdravje. Pravzaprav se o tem govori in piše že precej časa. Mnenja zagovornikov in nasprotnikov amalgamskih zalivk so seveda čisto različna. Ko sem jaz iz radovednosti vprašala mojega zobozdravnika o njegovem mnenju, mi je odgovoril, da so amalgamske zalivke samo estetski problem in da niso škodljive. Prosim?! Da se sestavine amalgama, ki mimogrede lahko vsebujejo zelo različne količine kovin, ne izpirajo oz. počasi izločajo v celice našega telesa!? Je pa nekaj res - z njimi se lažje dela in se jih oblikuje kot pa s t.i. »belimi plombami«, poleg tega pa so tudi stroški precej nižji, kar je tudi glavni razlog, da se amalgam v zobozdravstvu še vedno uporablja.

Rezultati najnovejših raziskav, ki so jih izvedli strokovnjaki WHO, kažejo, da koncentracije živega srebra v slini pacientov z amalgamskimi zobnimi zalivkami tisočkrat presegajo maksimalno dovoljeno koncentracijo živega srebra v pitni vodi. Prav tako pa je količina omenjene strupene snovi v slini stokrat večja od njene prisotnosti v zraku v onesnaženih industrijskih področjih.

Ali veste, da obstaja ok. 27 vrst amalgama in da starejši vsebujejo tudi veliko nežlahtnih kovin?

Današnja sestava amalgama je v povprečju iz:

50 % prahu, ki je zlitina iz 40–70 % srebra, 12–30 % kositra, 12–24% bakra, cca. 3 % živega srebra in 2 % cinka, in

50 % živega srebra.

amalgam_zobjePri velikem številu ljudi se pokažejo obremenitve z živim srebrom, so pa te lahko res zelo različne. Največ živega srebra vnesemo v telo preko dihalnih poti, preko onesnaženega okolja, s hrano in razkužili, preko cepiv in zalivk. Amalgam, v primerjavi z zlatimi zalivkami, ni zlitina, ampak porozna zmes, iz katere živo srebro z lahkoto izhlapeva. Lastnost živega srebra je tudi, da prosto prehaja med krvno-možgansko bariero, kot tudi placento, zato je amalgam v nosečnosti prepovedan, prav tako pri otrocih.

Znane so tudi povezave med nevrološkimi boleznimi (multipla skleroza, Parkinsova bolezen, ALS, Alzheimerjeva bolezen) avtoimunskimi boleznimi (tiroiditis, Chronova bolezen, kolitis, avtoimunski glomerulonefritis...) in zastrupitvami s kovinami. Lahko pa imate enostavno težave kot so šumenje v ušesih, aknavost, bolečine v sklepih, glivična vnetja, glavoboli... Simptomi zastrupitve se lahko kažejo kot razjede na ustni sluznici, kovinski okus v ustih in splošno slabo počutje, ki se kaže v razdražljivosti, razpoloženjski labilnosti in depresiji. Težave imate lahko kljub temu, da ste zamenjali polnilo vaših amalgamskih zalivk z drugimi kompozitnimi materiali, saj je živo srebro lahko še vedno prisotno v vašem telesu.

Kako se kovine mobilizirajo iz zalivk?

Zaradi korozije in obrabe jih lahko pogoltnemo, levkociti in makrofagi v črevesni sluznici pa jih absorbirajo, nakar se odlagajo v ledvicah, vranici (retikuloendotelijski sistem-RES) in mehurju. Živo srebro se odlaga tudi v hrustanec, predvsem v sklepe. Lahko nastanejo težave pri samem delovanju hipofize, nadzoru centralnega živčevja, saj se odlaga tudi v ovojnice živčnih vlaken in v maščobne snovi v možganih.

Kaj lahko sami naredite, če sumite, da imate težave zaradi živega srebra ali intoksikacije s kovinami?

cemaz

Uporabite predvsem velike koncentracije snovi, ki so sposobne vezati kovine, kot so sladkovodne zelene alge klorela, kjer bodite previdni, da so le-te res ekološko pridelane. Če načrtujete zamenjavo amalgamskih zalivk, jih lahko začnete jesti že nekaj mesecev pred načrtovano zamenjavo in seveda takoj po zamenjavi. Po tem se priporoča jemanje čemaža v vseh oblikah, tudi kot tinkturo. Sedaj je idealen čas za to, saj je čemaža po gozdovih v izobilju. Lastnost čemaža je, da lahko izloči živo srebro, ki se je uskladiščilo v tkivu (maščobnem tkivu, mišicah, vezivnem tkivu, organih, sluznicah), in ga vodi do krvi. Prosto živo srebro pa lahko absorbirajo in izločijo alge. 

Če imate dvome ali živo srebro in ostale kovine res motijo pravilno delovanje vašega organizma, se naročite na testiranje z bioresonanco. S pomočjo terapije in posebnih kapljic, ki pomagajo pri izločanju, bodo težave z intoksikacijo postale preteklost.

.