Alergije in intolerance

Alergijska reakcija je vsaka reakcija, pri kateri se telo preobčutljivo odzove na določen antigen, ko pride z njim v stik. Naj bo to določena hrana, pelod, živalska dlaka, pik ose... Lahko jih vdihavamo, smo z njimi v kontaktu ali pa jih pojemo. Reakcije so lahko zelo različne. Pri zelo hudih reakcijah, anafilaktičnem šoku, je potrebna takojšnja zdravniška pomoč, razen, če smo sami na to že pripravljeni in imamo pri sebi set za prvo pomoč (antihistaminik in kortikosteroid). 

Milijoni so bili investirani v raziskave na področju alergij in znanje o našem imunskem sistemu in mehanizmih, ki sprožijo alergične reakcije se še vedno nadaljuje. Vendar ta odkritja nimajo nobenega praktičnega vpliva na paciente. V večini primerov se alergije danes še vedno zdravijo na način, kot so se pred 30 leti. Pacientu se predlaga izogibanje alergenu (nekaj, kar je lažje reči kot pa narediti) ali pa se simptomi supresirajo, torej utišajo s pomočjo zdravil. Vendar antihistaminiki in kortizonska zdravila pomagajo samo takrat, ko se jemljejo. Nimajo vpliva na vzroke, zakaj se je določen simptom pojavil. Specifična imunoterapija – hiposenzitizacija pa je možna samo znotraj majhnega števila alergenov in je zaradi stroškov ponavadi ne uporabljajo. Nemalokrat se zgodi, da niti serološka testiranja na alergene ne odkrijejo ničesar. Vendar pa obstaja terapija, ki zmanjša simptome, v večini primerov pa jih tudi odpravi. Bioresonanca je postala najbolj znana prav po tem, da pomaga pri težavah z alergijami. Poišče se vzrok, zakaj pride do določenih težav in se deluje direktno nanj. Po terapiji simptomi izginejo in pacient lahko zopet lažje živi.

Zato ni presenetljivo, da pacienti iščejo alternative. Presenetljivo pa je, da kljub velikemu številu poročil o uspehih na tem področju, klasična konvencionalna medicina še vedno ne priznava te vrste terapije. Zakaj? Verjetno so razlogi predvsem na strani farmacije... Na koncu je seveda vse prepuščeno pacientu samemu, kako zelo simptomi omejujejo njegov življenjski slog in s kako hudimi težavami se zato srečuje. Vendar, ko enkrat več ne vidi izhoda in ko se simptomi samo še stopnjujejo in množijo, takrat poišče terapijo, ki bi mu dala žarek upanja, da se izkoplje iz neskončnega kroga težav. 

Bioresonanca ima na področju alergij največje uspehe pri dobro poznanih alergijskih težavah kot so kožni izpuščaji, alergijski rinitis in sinusitis, alergije na cvetni prah, živalsko dlako, bronhialna astma, alergijske težave gastro-intestinalnega trakta in alergije/intolerance na živila.

Izkušnje kažejo, da alergijske reakcije igrajo pomembno vlogo tudi pri ostalih kliničnih slikah, ki niso kategorizirane kot klasične alergije. Predpogoj za uspešno zdravljenje je seveda izčrpno testiranje. Povezave se kažejo pri neurodermatitisu, kolitisu, cistitisu, glavobolih, težavah s srcem, fibromialgiji, pomanjkanju koncentracije in sindromu kronične utrujenosti. V najširšem smislu se povezave kažejo tudi pri avtoimunih boleznih (težave s ščitnico, multipla skleroza).

znaki alergijKo se alergen odpravi, pacient zelo hito začuti olajšanje. Pri tem igrajo pomembno vlogo terapevtske blokade, izpostavljenost toksičnim vplivom težkih kovin, kemikalij in kronične infekcije z glivami, virusi, bakterijami in paraziti. Pogosto se zgodi, da odprava intolerance na določeno živilo, npr. pšenico ali kravje mleko ali pršico, povzroči, da odpadejo vse ostale alergije in težave povezane z njimi. Je pa nekaj res: če se boste po terapiji z bioresonanco šli zopet serološko testirati, boste še vedno pozitivni na določen antigen, ker ste bili z njim v stiku in senzibilizirani. Vendar pa bodo vaši simptomi izginili, ker bioresonanca deluje na informacijskem nivoju.